Видови на сопирање на електрична Скејтборди

Во секој електричен автомобил, постојат неколку основни видови на braking- динамичен, триење, и регенеративно сопирање. Сите тие користат различни методи на забавување на возилото надолу.

триење на тркалата

Триење сопирачките се ист тип на сопирачките кои се користат на конвенционалните автомобили. Во суштина, триење против диск на сопирачка се користи за претворање на кинетичката енергија (движењето на возила) во топлина, кој го забавува возилото надолу. А редовно патот велосипед, исто така, користи триење за да се забави со стегање на пакните против внатрешниот раб на воланот на велосипед е.

Електрични Скејтборди обично не го користат триење сопирачки, бидејќи бара гломазна механички уред кој ја носи надвор.

Динамично сопирање

Outrunner brushless motors- најчест тип на моторни користи на електричен скирол-се во суштина збир на постојана магнети околу јадрото на бакарна жица рана во кругови, така што кога електрична струја се вози низ жица, тоа создава магнетно поле што турка во собата на постојана магнети, предизвикувајќи моторот за да ги ротира. Намотан жици направи електромагнет. Кул работа во врска со магнети е дека спротивен ефект може occur- ако ротирање на магнетни прстен околу бакарна жица, се воведува електричната струја во жици. Ова е основната главнина зад двете динамичен и регенеративни сопирачки системи, и како генератори произведуваат електрична енергија.

Динамично сопирање е систем најчесто се користи со воз локомотиви. Во овој систем, кинетичката енергија се претвора во топлина со пренос на електрична енергија произведена од мотори се врти во отпорник, кои потоа dissipates на енергија како топлина. Кога магнети во моторот индуцира струја во бакарни жици, отпорот е генерирана, забавување на моторот се врти.

Почнувајќи од денес, постои еден електричен скејтборд дека го користи динамичното сопирање во врска со регенеративно кочење.

регенеративно сопирање

Електрични Скејтборди првенствено го користат системот наречен "регенеративно кочење". Ова е слично на динамичното сопирање, освен наместо на пренасочување на електрична енергија во отпорник да прахосвам на енергија како топлинска, тоа е пренасочени назад во батеријата, полнење.

Основното прашање со регенеративно системи е тоа што кога батеријата е полна, тоа не може да прифати повеќе струја без преоптоварување и уништување на батеријата. Поради ова, одбори кои се користат само за регенеративно кочење, всушност, ќе ги изгубите сите способноста за сопирање откако батеријата хитови 100% плаќање.

Божиќ со Електрични одбор

Одбори како Koowheel одбор или зајакнати одбор ќе го слушнете само пред сопирачките се отсече, но тоа е често не е доволно за да предизвика неискусни возачи за спасување надвор од одборот. Ова е причината зошто тоа е важно секогаш да се знае како да ја ножната сопирачка во секоја брзина да возиш твојот електрични скејтборд во. На голема предност со Mellow диск е тоа што користи и регенеративно и динамична braking- еднаш батеријата е полна (и кога сопирачките друг одбор ќе отсечени целосно), се префрлува на динамичен сопирање и уште ви овозможува да се забави.


Време на мислењето: Декември-14-2017